Kapadokya denilince akla ilk gelenlerden, kimileri için vazgeçilmez heyecan, kimileri için romantizmin doruk noktası, kimileri için jeolojik tarihimize uzaklardan bir bakış… Kapadokya Balon Turları, dünyayı Kapadokya’ya taşıyan bir aktivite.
Tarihin ilk pilotları tavuk, ördek ve koyun

Montgolfier Kardeşler
1783 yılında bir bahar ayı. Montgolfier Kardeşler olarak bilinen Fransız iki kardeş 10,5 metre çapında ipek ve keten bir torbayı sıcak havayla dolduruyor ve gökyüzüne bırakıyor. Bu küçük uçuş denemesi geleceğin havacılığı adına atılan büyük bir adım oluyor. Bu ilk insansız uçuşun ardından içinde canlı olan balon uçuşu denemeleri geliyor. Tarihin ilk pilotları bulutlara doğru havalanıyor. Bir tavuk, bir ördek ve bir koyun. Bu süper üçlü İlk defa gökyüzünde dolaşma ayrıcalığını yaşıyor. Çok geçmeden, takvimler 21 Kasım 1783’ü gösterdiğinde insanoğlu da göklere doğru yola çıkma cesaretini gösterecekti.
Dünya’nın farklı noktalarında yapılan balon uçuşları hiç acele etmeden, doya doya bir kuşbakışı fırsatı veriyor yeryüzüne. Serengeti Milli Parkı’nda vahşi hayvanları, Fransa’da Paris’in güzel ormanlarını, Amerika’da göl ve dağları, Kosta Rika’da bir yanardağı, Hırvatistan’da Orta Çağ’dan kalma yapıları bulutların eşliğinde seyredebiliyorsunuz.
Montgolfier Kardeşler | Sıcak Hava Balonu Belgeseli
Kapadokya’da neler seyrediyoruz?
Kapadokya’da güneş doğarken gecenin gölgesi yavaş yavaş peribacalarının üzerinden çekilir. İşte bu saatlerde, Kapadokya Balon Turunuz sırasında, siz tertemiz havayı içinize çekiyorsunuz. Güneşin güzelliğinden gözlerinizi alıp aşağılara baktığınızda Kapadokya’yı çevreleyen birden çok yanardağın 25 milyon yıl önce hareketlenmesiyle oluşmaya başlayan bir doğa harikası görüyorsunuz. O dönemlerde Kapadokya bir iç deniz. Yanardağlar patlıyor, lavlar yayılıyor, soğuyor, yanardağlar yeniden patlıyor. Bu döngü defalarca kendini tekrar ediyor. Uzun, çok uzun bir süreç. Ardından gene uzunca bir sürece yayılan yağmurlu bir dönem başlıyor. Rüzgâr ve sel suları dünyanın merkezinden gelen bu lavlardan ve etrafa yayılan küllerden bu günkü Kapadokya’yı yaratıyor. Kadim zamanlarda dalgalanan bir deniz şimdi dünyanın en büyük heykel müzesi misali kendini sergiliyor.
Bilinen yerleşik hayat geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan Kapadokya’da doğa insanlara ev olmuş. İnsan kayayı kolayca oymuş ama güvenle yaşamış. Her adımda eski yaşanmışlıklar barındıran Kapadokya Hitit’ten Roma’ya birçok medeniyete şahit olmuş. Bölgeye her gelen medeniyet yeraltı şehirleri, konaklar, kiliseler, mağaralar yapmış. Doğal oluşumlarının yanı sıra müthiş bir karma mimariyi de seyretme şansı buluyorsunuz Kapadokya Balon Turu sırasında.

Kapadokya Balon Turu | Foto: Mustafa Taşkın
Dört mevsim uçabilme imkânı
Milyon insanın milyon anlam yüklediği masmavi gökyüzünden, volkanların, rüzgârların, akarsuların el ele verip milyonlarca yılda oluşturdukları bu doğa harikalarını özgür bir kuşun gözünden izlemek neyse ki günümüzde mümkün. Dünyanın en gözde balon uçuş alanı olan Kapadokya’nın, güzel ülkemiz Türkiye’de bulunuşunun yanı sıra dört mevsim boyunca uçabiliyor oluşumuz bizleri şanslı kılan bir diğer unsur.
1783’te, insanlığın gökyüzüne doğru attığı ilk adım bu gün Kapadokya maviliklerinde hayat buluyor.
Kimi zaman beyazlar içerisinden bizleri selamlayan peribacalarını, kimi zaman sarı ve kırmızının uyumuyla bahar esintilerini, kimi zaman kayaların arasından hayat bulmuş yeşil örtüyü güneşin doğuşuyla izlemek isterseniz çantanızı toplamaya başlayabilirsiniz.
Balon turları güvenli mi?
Bazılarımız yükseklik korkusu nedeniyle, bazılarımız hiç alışık olmadığı bir deneyime duyduğu tedirginlikle yukarıdaki sorunun cevabını arıyor. Havada asılı olmak cesaret gerektiren bir durum.
Kapadokya, dünya üzerinde en yoğun sıcak hava balonu uçuşu gerçekleştirilen bölge. Neredeyse senenin her günü uçuşlar var. Yapılamayan uçuşlar da zaten hava durumunun el vermemesinden kaynaklı. Her gün bir balon festivali havasında geçiyor. Hal böyle olunca, Kapadokya Balon Turlarında, güvenlik hat safhada işliyor. Hem uçuş hem de yer ekipleri üst düzey profesyonellerden oluşuyor. Balon pilotları zorlu bir eğitim süreci sonunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne bağlı Ticari Balon Pilotluğu unvanına sahip oluyorlar.
Dünyada ilk olarak Kapadokya’da uygulanan sistemler mevcut. Slot hizmet, görerek uçuş yapılan trafiğin sıralanması, kule ile takip edilmesi bu sistemler arasında yer alıyor. Hangi balon nerede, uçuş nasıl gerçekleştirilmiş, uçuş alanlarını ihmal etmiş mi gibi sorular bu sistemler üzerinden cevaplanıyor. Kısacası zaten çok nadir görülen balon kazalarını tamamen ortadan kaldırmak için tüm önlemler alınmış durumda.
Kapadokya Balon Turlarında, uçuş sırasında geçerli olan uçuş sigortası kapsamında oluyorsunuz. Sigorta miktarları hatırı sayılır ölçüde yüksek meblağlardan oluşuyor.
Kapadokya Balon Turu Nasıl Oluyor?

Sabahın erken saatlerinde Kapadokya Balon Turu | Foto: Mustafa Taşkın
Sabahın erken saatlerinde, güneş henüz doğmamışken servislerle otelinizden alınıp balon uçuşu için hazırlıkların yapıldığı alana getiriliyorsunuz. Bir yandan balonların hazırlık evresini izlerken bir yandan da ikram edilen çay, kahve, kek, poğaça gibi atıştırmalıklarla hafif bir kahvaltı ediyorsunuz. Onlarca balonun ateşlenip sıcak hava ile doldurulurken yarattığı görsel şölen uçuş öncesi duyulan heyecanı artırıyor. Balonlar hazır hale geldiğinde sepetlere biniyorsunuz. İniş ve binişler gayet rahat. Çok kalabalık ve çok profesyonel bir ekibin ellerindesiniz, merak etmeyin. Ve gökyüzüne doğru yolculuk başlıyor.
Balon Turları sonunda, iniş alanı pilotun iniş sırasında uygun gördüğü bir yer oluyor. Uçuş sırasında balonları takip eden, yer ekibi dedikleri bir ekip var. Balon inişinin hemen ardından yer ekibi balonun yanına geliyor ve iniş için yardım ediyor. Ardından bu harikulade deneyim için kutlama hazırlıkları başlıyor. Müthiş bir gökyüzü deneyimi alkolsüz bir şampanya ile kutlanıyor. Herkese isme özel, balon pilotu imzalı sertifikalar dağıtılıyor ve gene servislerle otele dönüş için yola çıkılıyor. Otelden alınma ve otele bırakılma arası ortalama 3 saat kadar sürüyor.
Bütün bunlar yaşanırken bölgenin deneyimli fotoğrafçıları da bu anları ölümsüzleştirmek için kolları sıvıyor. Dilerseniz tur sonuna kadar hemen hazır edilen bu fotoğraflardan satın alabiliyorsunuz.
Kapadokya Balon Turlarında, Standart Balon Turu, Comfort Balon Turu, Deluxe Balon Turu ve Exclusive Balon Turu olmak üzere dört farklı seçenek mevcut. Balon sepeti kapasitesi ve uçuş süresi açısından farklar gösteren bu seçeneklerin detayları şöyle.

Kapadokya Balon Turları | Foto: Mustafa Taşkın
Standart Balon Turu
Standart Balon Turlarında kullanılan balon sepeti kapasitesi 20 veya 24 kişilik. Yani bir uçuş en fazla 24 kişi ile yapılıyor. Sepetlerin içinde 5 adet bölme var. Ortadaki ana bölmede pilot ve gaz tankları yer alıyor. Diğer dört bölme ise yolcular için ayrılmış. Tüm yolcuların rahatlıkla manzarayı seyredebileceği şekilde bir düzen kurulmuş. Uçuş ortalama 60 dakika kadar sürüyor. Tur boyunca yolcular ayakta oluyor.
Comfort Balon Turu
Comfort Balon Turlarında kullanılan balon sepeti kapasitesi 16 kişilik. Standart Balon Turlarına göre daha özel bir uçuş deneyimi sunuyor. Buradaki sepetlerde de 5 adet bölme var. Ortadaki ana bölmede pilot ve gaz tankları yer alıyor. Diğer dört bölme ise yolcular için ayrılmış. Tüm yolcuların rahatlıkla manzarayı seyredebileceği şekilde bir düzen kurulmuş. Uçuş ortalama 60 dakika kadar sürüyor. Tur boyunca yolcular ayakta oluyor.
Deluxe Balon Turu
Deluxe Balon Turlarında kullanılan balon sepeti kapasitesi 8 veya 12 kişilik. Yani bir uçuş en fazla 12 kişi ile yapılıyor. Buradaki sepetlerde 2 ya da 4 adet bölme bulunuyor. Ortadaki ana bölmede gene pilot ve gaz tankları yer alıyor. Yan bölmeler ise yolcular için ayrılmış. Tüm yolcuların rahatlıkla manzarayı seyredebileceği şekilde bir düzen kurulmuş. Uçuş ortalama 90 dakika kadar sürüyor. Tur boyunca yolcular ayakta oluyor.
Exclusive Balon Turu
Exclusive Balon Turlarında kullanılan balon sepeti kapasitesi 2 veya 4 kişilik. Yani tamamen şahsınıza özel bir gökyüzü gezintisi yapıyorsunuz. Sepetler iki bölmeden oluşuyor. Pilot ve gaz tanklarının yer aldığı ve yolcuların yer aldığı birer bölme var. Uçuş ortalama 90 dakika kadar sürüyor. Dilerseniz yolculuğunuzu ayakta değil, oturarak gerçekleştirebiliyorsunuz. Hatta uçuş boyunca DVD kaydı da yaptırma şansınız var.
Balon turlarında ne giyinmeli?
Sabahları biraz soğuk ve yukarılar daha da soğuk olacağından yanınıza mevsimin biraz üzerinde kalın kıyafetler alabilirsiniz. Keyifli bir macera dileriz.