Seyrani’nin “Kör de bilir Avanos’un yolunu; testi, bardak kırığından bellidir.” diyerek tarif ettiği çanak çömlek ilçesi Avanos’un, Kızılırmak tarafından ikiye bölündüğünü görmek ayrı bir keyif verir. Bir tarafta ırmağın sayesinde yeşillere bürünmüş parklar, bir yanda Avanos’un tarihi değerleri. Üzerinde yürüdükçe sallanan ünlü asma köprü, ırmak boyunca dallarını suya sarkıtmış söğütlerin kokusu. Kimi zaman küçük bir adacığın üzerinde güneşlenirken, kimi zaman ırmak gezintisinde göreceğiniz yüzlerce ördek.
Venedik’in gondolları Avanos’ta
Bunların hepsini bir arada görmek çok güzel ama Kızılırmak’ın tam da ortasında, suyun akışını hissederken bir gondol gezintisinde bu güzellikleri yaşamak paha biçilemez. İtalya’nın kuzeydoğusunda bulunan Venedik’e özgü, geleneksel kürekli bir araç olan gondollar artık Avanos’ta.
Basit birer taşıma aracı olarak görünse de hakkında enteresan bilgilere rastladığımız gondollara şöyle bir göz atalım.
Aşk şehri Venedik’in en ünlü sembolü gondollar, yüzyıllar boyunca taşımacılık amacıyla kullanılmış. Sonraları, turistler tarafından çokça rağbet görerek dört yüzden fazla gondolla turizme hizmet etmeye başlamış. Gezinti, eğlence, düğün ve hatta cenaze gibi çeşit çeşit aktivitelerde de kullanılıyorlarmış.
1 gondolun yapımı için 8 farklı ağaç, 280 parça kullanılıyor
Her biri 11 metre uzunluğunda ve ortalama 150 santimetre genişliğinde oluyorlarmış. Bu narin halleriyle belki de en şık taşıma aracı olmaya hak kazanan gondolların yapım tekniği bir hayli özenli, malzemeleri de bir o kadar kaliteli olmalı imiş. Bir tanesinin yapımı 3 ay sürermiş ve 8 farklı ağaç türü kullanılarak yaklaşık 280 parçanın birleşimi ile meydana getirilirmiş.
Benim gondolum daha güzel kavgası
1400’lü yıllarda Venedik yönetimi tarafından tüm gondolların siyaha boyanması kararlaştırılmış. Bu kararın sebebi ile ilgili kesin bilgi yok ama çeşitli teoriler mevcut. En keyiflisi ise şöyle; eskiden Venedik’te ulaşım araçları sadece gondollarmış ve herkesin bir gondolu varmış. Tüm gondollar rengârenkmiş ve herkes en güzel gondolun kendi gondolu olduğunu iddia ediyormuş. Bu iddialar zamanla tartışmalara ve kavgalara yol açmış. En güzel gondol seninkiydi, yok efendim benimkiydi derken şehrin yöneticilerine bıkkınlık gelmiş ve duruma el koyarak tüm gondolların siyaha boyanmasını buyurmuşlar. Böylece tek renklilik getirerek kavgayı sona erdirmişler.
Kapadokya’da gondol sefası
Yani kısacası, keyfi sefası dünyaya nam salmış gondol gezintilerinin ayrıcalığını yaşamak için Venedik’e kadar gitmenize gerek kalmadı. Orta Anadolu’ya doğru yola çıkmanız yeterli.
İsterseniz tatil sırasında bir gezinti yapabilir, isterseniz düğün öncesi fotoğraf çekimlerinizde kullanabileceğiniz bu doğal stüdyo ile romantik anlarınızı ölümsüzleştirebilirsiniz.
Türkiye’nin dillere destan peribacalarıyla, vadileriyle, sıcak hava balonları, şarapları, atlarıyla meşhur ülkesi Kapadokya’da yapacağınız eşsiz tatilinizi bir gondol sefası ile taçlandırabilirsiniz.