Göreme, Nevşehir merkezine 10 kilometre uzaklıkta, Nevşehir, Ürgüp ve Avanos üçgeni arasında bulunur. Tamamı peribacalarının içerisine kurulmuş, Nevşehir’e bağlı bir kasabadır. Yakın çevresine göre daha çukurluk bir alanda yer alır. Bu durum erozyonun etkisiyle Göreme’de çok büyük peribacaları oluşmasını sağlamıştır.
Güvercinlik Vadisi, Zemi Vadisi, Paşabağ Vadisi, Güllüdere Vadisi, Aşk Vadisi, Kılıçlar Vadisi Göreme’nin yakın çevresinde uzanan vadilerdir.
Bilinen ilk adı Korama’dır. Göreme’nin Roma döneminde Avanos halkı tarafından mezarlık olarak kullanıldığına dair görüşler vardır. Dayanak olarak kasaba merkezindeki büyük peribacasının içerisine oyulmuş Roma mezarı ve çevredeki çok sayıda mezar göz önünde bulundurulur. Orta çağın başlarında Hristiyanlar için önemli bir dini merkez, 11. ve 13.yüzyıllarda bir başpiskoposluk merkezi konumunda idi.
Göreme Açık Hava Müzesi, kasabada bulunan en önemli tarihi eserdir. Kasabada; merkezdeki roma mezarı, Bezirhane Kilisesi, Meryem Ana Kilisesi, Kılıçlar Kilisesi, Saklı Kilise, Elnazar Kilisesi, Aynalı Kilise gibi önem teşkil eden, çok sayıda kültür varlığı bulunmaktadır.
Göreme Açık Hava Müzesi
Tamam peribacalarının içine oyularak oluşturulmuş bir yerleşim yeridir. Göreme kasabasının 2 kilometre doğusunda yer alır. Bölgede MS 4.yüzyıldan 13.yüzyıla kadar yoğun bir şekilde yaşanmış manastır hayatının izlerine rastlanır. Manastır eğitim sisteminin başlatıldığı yer olarak kabul görür. Aynı eğitim sistemi daha sonraları Soğanlı, Ihlara ve Açıksaray’da uygulanmıştır. Hemen hemen her kaya oyuğunun içinde kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve yaşam alanları yer alır. Kiliselerin duvarlarında İncil’den ve İsa’nın hayatından sahneler betimlenmiştir. Müze içerisinde Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basil Kilisesi, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise bulunur.
Karanlık Kilise
Kapadokya kiliseleri içerisinde resim sanatı açısından çok üstün bir yere sahiptir. Her noktasında bir desen veya resim yer alır. Kilise bir mezar şapeli bölümünden giriş alır. Narteks kısmındaki küçük bir pencereden çok az ışık aldığından karanlık kilise olarak adlandırılmıştır. 11.yüzyıl sonu ve 12.yüzyıl başına tarihlenir. Duvar resimlerinde; Deesis, Müjde, Beytüllahim’e yolculuk, Doğum, Üç müneccimin tapınması, Vaftiz, Lazarus’un diriltilmesi, Başkalaşım, Kudüs’e giriş, Son akşam yemeği, İhanet, İsa çarmıhta, İsa’nın cehennem inişi (Hades’e İniş), Kadınlar boş mezar başında, Havarilerin takdisi ve görevlendirilmesi, İsa’nın göğe çıkışı, İbrahim Peygamber’in misafirperverliği, Üç Yahudi gencin yakılması sahneleri ve aziz tasvirleri yer alır.
Tokalı Kilise
Kapadokya’nın bilinen en eski kaya kilisesidir. 4 ayrı mekândan oluşur. En eksi kısmı 10. yüzyıla tarihlenir. Müjde, Ziyaret, Bakireliğin ispatı, Beytüllahim’e yolculuk, Doğum, Mısır’a kaçış, Vaftiz, Şarap mucizesi, Lazarus’un diriltilmesi, İsa’nın göğe çıkışı, Başkalaşım sahneleri duvar resimlerinden bazılarıdır. Duvar resimlerinin yapımında koyu mavi renk kullanılmış alanlar görülür. Bu durum kiliseyi diğerlerinden ayırıcı bir özelliktir.