Uçhisar, bağlı olduğu Nevşehir’e 7 kilometre uzaklıkta bir kasabadır. Kapadokya’nın ön plandaki gezi alanları arasındadır. Volkanik bir tüf platosu üzerinde yer alan tepe ve vadilerden oluşur. Merkezinde, bölgenin en yüksek noktası olan Uçhisar Kalesi bulunur. Kalenin eteklerini kayaya oyularak ve yöresel malzeme ve yapım tekniği ile inşa edilmiş evler çevreler.
Jeolojik ve kültürel geçmişi Kapadokya’nın bütünü ile ayrılmaz. Bölgenin genelinde medeniyetlerini yaşatmış olan Luvi, Hitit, Frgiyalılar, Roma ve Bizans gibi uygarlıklar Uçhisar’da da iz bırakmışlardır. Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı döneminde merkezi konumu itibari ile korunma ve savunma üssü olarak kullanılmıştır.
Kermil Vadisi, Güvercinlik Vadisi, Karankemer Vadisi, Bağlıdere Vadisi çevresindeki vadilerdir. Uçhisar ve Göreme arasında 4 kilometre boyunca uzanan Güvercinlik Vadisi bölgenin en bilindik vadilerindendir. Adını vadide yapılmış olan yoğun güvercin yetiştiriciliğinden almıştır. Kapadokya’nın çoğu yerinde görüldüğü gibi burada da kayalara oyulmuş halde güvercinlikler görülür. Peribacalarının yüzeylerinde küçük, sıralı delikler halindedirler. Bu deliklerin ardında çok geniş sayılmayacak mekânlar vardır. Bu mekânlara insanların geçmesini sağlayan genellikle küçük bir kapı geçişi görülür. Bölgede güvercinler eskiden beri önemlidir. Güvercin gübresi tarımsal alanlarda ürün verimi ve kalitesini artırmak için kullanılır.
Uçhisar Kalesi, Tığraz Kalesi, Kara Kale, çeşmeler, bezirhaneler, tarihi dink önemli birimleridir.